Wednesday, June 21, 2017

Baru nak layan kdrama Weightlifting Fairy Kim Bok Joo

Assalamualaikum,

Image result for bok joo weightlifting fairy

Orang lain yang peminat krama semua dah tengok drama ni. Tinggal aku sorang saja yang masih tergapai-gapai pulun nak tengok. Ka ada yang dok tergapai-gapai lagi? Takpa guys, tengok kdrama bukan satu keperluan. Boleh tengok time free, tapi jangan sampai abaikan tanggungjawab.

Memula aku malas nak layan kdrama ni sebab bagi aku kdrama sekarang tak menarik langsung. Masa STPM lagi la aku tak layan. Rasa macam malas nak layan sebab penat, nak tidur saja. Time nak STPM tengah dok hot cerita Goblin, W Two World pastu apa benda lagi tak tau hahaha lupa dah. Semuanya disebabkan aku tengok Goblin lepastu tak paham hahaha. Tapi aku rasa nak tengok balik la sebab banyak gila yang recommend drama ni. Sampaikan ada orang Indonesia tiru cerita ni. Tapiiii, aku rasa tertarik nak tengok Weightlifting Fairy Kim Bok Joo ni sebab aku tengok kakak aku tengok sambil tergelak-gelak. Dia macam mencabar suruh tengok sekali. Takkan tak tercabar guys tengok orang bergembira tengok kdrama? Mesti la kena tengok untuk gembirakan hati hak hak hak.

Jadi aku pun layan dari episod 1 la kan. Dalam masa 2 hari ja boleh habis, fuhh! Tapi nak tengok Al-Quran lama2 macam tu taknak pula :') Mak aku selalu berletiaq pasal benda ni. Deep juga makan dia. Bila usha balik pelakon utama lelaki tu, rupa2 nya dia pernah berlakon dalam School 2015! Rasa teruja terus sebab macam dah pernah kenal hahaha. Psycho gila. Tapi aku suka Bok Joo. Dia walaupun badan besar tetap yakin dengan diri dia sendiri. Dia tetap jadi diri sendiri. Cuma masa depan doktor yang dia suka tu, dia berpure-pure jadi perempuan terakhir korea haha.

**************************************************
Sinopsis Weightlifting Fairy Kim Bok Joo

Drama Korea ini terinspirasi dari kehidupan Jang Mi Ran, seorang atlet angkat besi Korea Selatan yang pernah meraih medali emas di Olimpiade dan tentang akademi para atlet yang berjuang untuk mimpi mereka dan menemukan cinta.
Kim Bok Joo (Lee Sung Kyung) adalah seorang mahasiswi di Hanwool College of Physical Education. Sejak kecil ia telah menunjukkan bakatnya sebagai seorang atlet angkat berat, hal itu mungkin dipengaruhi oleh sang ayah yang juga seorang atlet angkat berat.
Jung Joon Hyung (Nam Joo Hyuk) adalah sahabat Kim Bok Joo. Dia adalah seorang perenang tapi sejak dia didiskualifikasi dari acara internasional pertamanya, ia mengalami trauma. Bersama dengan Kim Bok Joo, dia mengatasi masalahnya dan menemukan mimpi dan cintanya.
Song Shi Ho (Kyung Soo Jin) adalah seorang pesenam yang juga kuliah di Hanwool College. Dia mulai belajar senam sejak usia 5 tahun dan pernah menjadi juara dalam ajang Asian Games pada usia 18 tahun. Sejak saat itu dia selalu menjadi yang terbaik namun tekanan mental menyebabkan dia putus dengan Jung Joon Hyung dan membuatnya menyesal.
**************************************************
Rasa macam nak belanja gambaq dari google. Saja buat entry ni jadi tak bosan macam Amir Raja Lawak.
Image result for bok joo weightlifting fairy
Yang ni lawak. Aku rasa laki tu memang ketaq teruk naik roller coster ka apa taktau. Yang perempuan tu rilek ja hahahah,
Image result for bok joo weightlifting fairy
Bagaimana JongSuk boleh terlepas kat sini? Dah la hensem :') Tapi sekejap ja muncul.
Image result for bok joo weightlifting fairy
Image result for bok joo weightlifting fairy
Related image
Kdrama ni antara yang thorbaek aku pernah tengok. Tapi serius aku jarang gila nak layan kdrama sebab malas download dan suka tidur. Suka tidur bukan sebab pemalas, tapi penat buat kerja rumah haha. Mak aku cukup pantang kalau duduk rumah tapi tidur siang malam tak tolong dia kemas rumah ka, masak ka. At least kena sibukkan diri masa siang. Kalau malam nak lena, pi la hang lena. Bagi dia, siang adalah masa untuk bekerja dan malam pula masa untuk berehat. Maka, beruntunglah mak mertua aku sebab aku sudah ditrain jadi rajin sejak kecil hak hak hak hak. 
Bagaimana boleh terlepas ke arah perbincangan mak dan anak?
Haih, nak raya dah ni. Hampa dah beli baju raya belum?

Monday, June 19, 2017

THE CARTIECA GIVEAWAY #2

Assalamualaikum,


klik banner kalau nak join =)

InsyaAllah , kalau ada rezeki tak ke mana pun. Jom join ramai2 =)

UPDATE!!

Saturday, June 17, 2017

Unboxing SGShop parcel! (Antara realiti dan fantasi)

Assalamualaikum,



Antara realiti dan fantasi? Maksudnya aku akan bandingkan apa yang aku beli dengan gambar yang ditunjukkan dalam laman web SGShop Malaysia. Adakah ia sama dengan apa yang ditunjukkan? Adakah kualitinya setanding dengan harga? Aku juga akan bagi rating, sebagai contoh, 3.5/5. Jadi, rating paling tinggi ialah 5. Dah macam juri. By the way, aku beli barang dari SGShop ni guna shopping credit sebanyak RM 200 yang aku dapat hasil join giveaway Kak Ayue Idris dan SGShop. Thank you so much! (i kennot la terharunya beli macam-macam tapi tak keluar duit kita pun T.T )

 Besar juga parcel ni =) Mari unboxing!

RM 39.58

Gambar dalam laman web SGShop


Apa yang aku dapat

Kasut ni ringan gila, sumpah cakap. Warna lawa dan takdalah nampak murah sangat. InsyaAllah tahan lama. Dapat free stokin lagi. Tapi stokin ni jenis yang pendek bawah buku lali. Maka aku bagi abang aku la :') Aku bagi 5/5 sebab best sangat.

RM 13.82

Gambar dalam laman web SGShop


Apa yang aku dapat

Weh kasut ni nice gila. Tapi tak boleh lawan dengan converse la kan. Tapi cutting dia, tapak dia semua nice. Tapak tebal jadi kalau pijak air insyaAllh tak masuk punya dalam kasut. Cantik sangat kalau pakai dengan seluar jean hehe. Aku bagi 4.8/5 sebab takda freegift hahahaha.

RM 13.75

Gambar dalam laman web SGShop

袜子男短袜夏季短筒低帮薄男船袜全棉男士纯棉袜春秋中筒运动棉袜

Apa yang aku dapat

Banyaknya stokin hahaha ni semua starter pack nak masuk universiti nanti guys. Beli siap2 tak kalut la sangat nanti. Dah la murah. Selesa pula tu. Ada 10 pasang dan setiap warna ada 2 pasang. Stokin ni macam aku dok pakai masa form 5 dulu. Memang best dan selesa sebab tak tebal sangat tak nipis sangat. Just nice. Panjang pun boleh tahan atas buku lali. Yang ni aku bagi 5/5 !

RM 20.76

Gambar dalam laman web SGShop

泊泉雅彩妆套装专业淡妆全套初学者持久防水化妆品学生新手正品女

Apa yang aku dapat

Mascara ja berjaya menarik perhatian aku. Yang lain biase-biase saja. Eyeliner warna tak mengacam ah. Celak kening warna tak berapa nak lekat. Contouring stick just okay la. BB cushion warna cerah gila hahahaha. Sebenarnya aku bukan nak beli pun makeup. aku cuma nak casing bb cushion tu ja sebab nak diy bb cushion sendiri. Barula sesuai dengan kulit muka. Tapi terbeli satu set ni pula haih. Nasib murah so takda sangat erti penyesalan di situ :'). Aku bagi 2.5/5 sebab mascara ja menarik dan kotak dia shomel sangat.

RM 10.97

Gambar dalam laman web SGShop

2016春新款韩版莫代尔开衫女外套针织衫长袖薄款防晒衣外套包邮

Apa yang aku dapat

Aku ingatkan cotton rupanya lycra jenis nipis tu. Tapi takdalah lekat badan. Tapi selesa gila walaupun kecewa dengan material dia. Serius selesa sebab kain dia sejuk. Yang ni muat2 ja dengan aku hahaha tak ketat tak besar sangat. Suka tapi benci sikit hahaha so aku bagi 3.9/5 je. Tapi sedap pakai walaupun nipis sikit.

RM 13.82

Gambar dalam laman web SGShop

春装纯色韩版开衫连帽卫衣宽松大码女士薄款学生简约棒球服外套潮

Apa yang aku dapat

Yang ni sebenarnya nak bagi dekat kakak aku tapi rasanya tak muat kot haha. Cutting semua okay cuma material kain ja macam keras sikit walaupun dia cotton. Maybe kena basuh dulu baru dia lembut sikit kot huhuhu. Aku bagi 4/5 untuk hoodie ni.

RM 19.44

Gambar dalam laman web SGShop

钱包女短款女士钱包日韩版可爱卡通猫咪三只拉链学生潮钱夹零钱包

Apa yang aku dapat

COMEL GILA HAIH KENAPALAH ADA KUCING 3 EKOR DEKAT SITU DAH LA WARNA PINK KAIN TEBAL ELOK HAIHHHHHHHHHHH YANG NI COMFIRM LA AKU BAGI 5/5 HAHAHAH HAMPA PI BELI LA YANG NI SEBAB COMEL DAN KUALITI TIPTOP GILA!!

btw, dia ada bagi card holder free. Boleh la letak sekeping kad hehehe. 

Short Chiffon Skirt in Black Colour (tak jumpa link la T.T)
RM 15.21

Gambar dalam laman web SGShop

短裙女2017夏季新款百搭A字裙防走光雪纺短裙大码高腰百褶半身裙

Apa yang aku dapat

Ehh kenapa beli skirt pendek? Sabar kalian. Yang ni ialah alternatif kalau pakai baju singkat pastu boleh pakai skirt ni dengan seluar jean ka apa ka. Nampak comel gitu hahaha. Ambik jenis chiffon sebab taknak material yang jenis lekat dekat badan so inilah pilihan. Tapi kain dia kasar sikit la. Tapi ok la. Nampak besar kan? Sebab aku ambik saiz XL huhuhu longgar la pulaaaaakkk ! Yang ni aku bagi 3.8/5

Ok yang tu ja la aku shopping. Semua total RM 147.35. Kira ok la sebab shipping kena RM 49.57. Nak dekat RM 200 tu. Hampa ada shopping tak lagi dari SGShop? Meh la kongsi sama-sama. Parcel ni nak sampai ke rumah aku ambik masa 23 hari saja. Kira sebulan ah. Itulah kena sabar sikit kalau guna sea shipping. 

Oh ya harga mungkin berbeza bila hampa dah submit order. Ala beza berapa sen saja. Tak jejas pun duit hampa. Kadang2 berat pun tak sama bila submit order dan bila arrived dekat china warehouse. Tapi takpa, small matter ja benda ni hahaha. By the way tengah tunggu lagi 2 parcel nak sampai ^_^ Tapi macam biasa ah sebulan juga nak kena tunggu pun. Tak sabarnya. Tapi kena sabar juga. Sabar ja la. Bye!

p/s : Hampa nak Perlashine percuma? Klik sini untuk join =)

Thursday, June 15, 2017

Warna Coklat Pilihan Family Tahun Ni.

Assalamualaikum,

Selalunya kalau hari raya, aku dan family akan pilih satu warna tema pakaian untuk dipakai pada hari raya pertama. Kalau tahun lepas warna biru, jadi tahun ni warna COKLAT ! Yeah sebab aku takda lagi baju kurung warna coklat. Tapi baju kurung biasa saja sebab mak aku tak bagi baju peplum ka kain serong sikit ka. Sebab dia kata nanti pakai sekali masa hari raya tu ja lepastu buat pekasam dalam almari. Aku ikut ja sebab betul juga. Aku ada baju kebaya pakai sekali ja masa raya :') Kalau pergi kenduri pun bakai baju kurung juga haha paling nak berfesyen pun baju kurung moden. Tapi nak tunjuk gambar baju tak boleh la pula sebab baju raya masih dalam tempahan. Corak, design sebijik dengan kakak dan mak aku. Tiap2 tahun sama sebab taknak gaduh sapa punya lawa lagi haha.

Kalau hari raya pertama selalunya pakai simple-simple ja. Sebab raya dekat kampung kan, nak kain panjang berjela japgi kena lecah nanti merungut pula. Material kain pun sesuai dengan cuaca Malaysia. Kalau berfesyen sampai tahap serabut pun tak boleh juga. Nanti tak selesa nak makan samperit dan almond london. Jadi, ini perancangan apa yang aku nak pakai untuk hari raya pertama hingga ketiga.

Raya pertama
Baju : Baju kurung warna coklat
Tudung : Bawal chiffon warna coklat muda (belum beli T.T)
Kasut : Forever 21

Raya kedua
Baju : Jubah warna turqoise (Jubah ni kembang macam princess huhuhu)
Tudung : Bawal Aidijuma (yang ni pun belum beli lagi T.T)
Kasut : XES

Raya ketiga
Baju : Baju kurung (yang ni ada banyak warna sangat hahaha)
Tudung : Bawal kangaroo warna purple/turqoise/pink belacan
Kasut : XES

Fuh merancang dengan penuh wawasannya. Tapi ini baru rancang, tak tahulah macam mana jadinya nanti. Kita hanya mampu merancang selebihnya kita serah dekat Allah =)

Kalau ada kesempatan nak shopping barang raya dekat Lazada, aku nak shopping...


Siapa tak suka bawal Aidijuma guys? Dah la senang bentuk, kalau ada hari yang kelam-kabut, takyah iron pun takpa. Sebab dia jenis ironless. Bawal aidijuma ni favorite tau. Boleh beli ni pastu padankan dengan outfit raya kedua huhuhu.


Cantiknya jumpsuit ni sebab dia loose dan tak ketat langsung. Dah la lama teringin nak pakai jumpsuit tapi kebanyakan jumpsuit yang ada dekat pasaran semuanya ketat dan ikut body. Rasa tak selesa. Tapi kalau jumpsuit ni, InsyaAllah selesa. Jumpsuit ni boleh dipakai masa nak beraya dengan kawan2 nanti. Boleh ootd sakan hahaha.


Aku tengok feedback bag ni ramai yang kata besar. Memang sesuai digunakan masa hari raya sebab nak letak barang keperluan macam dompet, makeup pouch, cermin, tisu selain daripada nak letak duit raya :P Senang ja bawa beg besar macam ni, tapi selalu kaum lelaki akan tumpang barang macam kopiah depa la, kunci kereta la -_- Semua benda nak letak -_-

Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya Sale masih berlangsung! Dapat diskaun sehingga 90% ! Marhaban Ya Ramadhan sale diadakan dari 19 Mei sehingga 15 Jun. Manakala Riang Ria Raya Sale diadakan dari 16 Jun sehingga 30 Jun. Jom shopping ramai-ramai di Lazada Malaysia. Klik banner kalau nak tau lebih banyak produk awesome-awesome =)

SGShop Malaysia 10xRM100 shopping credit giveaway by Iman Abdul Rahim

Assalamualaikum,

klik banner kalau nak join =)

Yeah giveaway dari SGshop lagi. Tapi kali ni berkalobrasi dengan blogger Kak Iman pula. Bila masuk dalam web SGShop semua benda yang 'acah2 nak beli' ditekan lovenya. Sebab ye la kan takut kalau terlupa ke baik favorite siap-siap. Masalahnya, dah bajet nak beli benda tu, tapi at last beli benda lain. Hak hak! Barang-barang dekat SGShop murah ya amat. Kalau sesapa nak start business ka apa ka boleh la hampa beli borong dekat SGShop. Jual brushes pun boleh weh sebab brushes dia murah berbanding dengan harga Malaysia. Jual kasut pun boleh. Jual alat tulis pun boleh sebab muurahhh dan rare gila. Selalu tengok dekat Mr.Diy ja kalau alat2 tulis comel2 ni. SGShop pun ada dan harga lebih murah. Cuma hampa kena redha airlines ah dengan dia punya shipping payment and duration. Tapi takpa, sebab berbaloi.Kalau dapat credit RM100 (InsyaAllah) nak beli..

 Storage Box. Storage box ni aku rasa macam berguna pada era kepupusan pokok untuk hasilkan kertas. Kertas buat apa? Kotak! Jadi, kurangkan lah penggunaan kotak. Sebab next year nak pindah, jadi kena kemas la barang dalam keadaan tak teratur. Nanti pindah rumah baru, dah lupa kotak mana letak baju, buku semua. Storage box ni boleh nampak isi dekat dalam. Jadi senanglah nak gapai apa benda dalam tu. Takyah check satu-satu.

 Set backpack + sling bag + purse + keypouch (keypouch ka orang panggil? -_- ) ! Mana lagi nak dapat 4 barang dalam 1 harga? Boleh la pakai backpack hari isnin pastu tukar sling bag hari selasa. Dah boleh berjimat dekat situ :')

Tadi godek-godek dalam SgShop ternampak beg ni. Cute gila sebab ada telinga. Ingatkan untuk orang dewasa, rupa-rupanya untuk kanak-kanak. Kalau beli dekat anak menakan aku ni berguna ni sebab dengar cita dia nak pergi tadika nanti. Boleh bergaya dengan sakan dekat tadika nanti dengan beg ni. Haritu order kolam pastu duit kena refund balik sebab kolam takda stok. Ala, takda rezeki dia nak berenang di musim panas ini. Kalau ada rezeki nak beli beg ni la dekat dia.

Disebabkan nak pindah next year, maka bilik haruslah dihiaskan dengan seadilnya dan secantik yang mungkin. Aku tengok dekat instagram, depa duk hias bilik guna lampu ni macam lawa ja. Nak buat tema bilik warna pastel pink dan cream. Mesti cantik. Pastu beli tapestry satu fuhh boleh ganti mengacara deko bersama Eric.

Sebenarnya ada banyak benda aku nak beli sebab barang dia murah gila :( Kenapa murah sangat? Dah la comel-comel. Kalau ada rezeki dapatlah shopping. InsyaAllah. Jom join giveaway ni ;)

Hadiah dari blogger #1

Assalamualaikum,

Bulan 5 haritu aku banyak juga join giveaway. Bagitau giveaway apa ja yang aku tak join hahaha. Ada yang menang dan ada yang tak menang. Sesungguhnya rezeki kita rahsia Allah ;)


 Hadiah giveaway ni hasil join Ramadhan/Syawal 2017 Giveaway by KasihkuAmani. Alhamdulillah, dapat kadraya dan sampul duit raya dari Kak Sha. Kak Sha ni selalu komen blog orang. Rajin sungguh blogwalking, kalau aku? T.T Tapi yang best pasal Kak Sha ni dia peminat buku. Kira minat membaca ah. Bagus betul sebab aku tak minat membaca. Bila entah nak membaca dengan ikhlas hati.

Jom terjah blog Kak Sha!


Yang ni pula hadiah giveaway hasil join Bandung Souvenirs Giveaway by Nafas Baru.Yeay! Dapat beg dan keychain special dari Bandung, Indonesia tau. Dapat la juga merasa ole-ole dari negara luar walaupun tak pernah pergi lagi. By the way, beg tu muat2 letak telekung. Senang la nak guna untuk travel nanti sebab beg tu kalis air. Terima kasih Kak Nurina Izzati =)

Jom jengguk blog Nafas Baru!

Kadang-kadang hadiah kecil pun boleh buat orang happy misalnya aku haha. Rasa macam happy gila tengok abang pos laju pegang parcel kita. Taktahu la kenapa. Aku juga ada hobi pelik iaitu kumpul plastik pos laju ka, gdex ka apa ka. Haih, pelik.

Terima kasih yang anjurkan giveaway.

Rasa macam nak buat segmen untuk bloglist la.

Sebab takda bloglist lagi. Tak tahu nak pilih sapa.

Bye!

Wednesday, June 14, 2017

Giveaway RM1000 By Solehah Shamsuddin & SGShop Malaysia

Assalamualaikum,

click banner kalau nak join sekali =)

Username SgShop : fatinun
Id Blog : Fatinun.
Facebook : Fatin Un
Instagram : fatinun_

*Kalau menang nak beli kolam, haritu beli kolam tapi duit kena refund sebab kolam takda stock :(

Tuesday, June 13, 2017

Segmen: Jom Tambah Follower by Shahirah Army

Assalamualaikum,

klik banner kalau nak join , jom join =)

BLOG ID : 6451406199163867959

GIVEAWAY KAD RAYA SS 2017

Assalamualaikum,

klik banner kalau nak join sekali =)

Syarat penyertaan :-
  • Beralamat di Malaysia
  • Follow blog Syeeda 
  • Buat satu entry bertajuk "GIVEAWAY KAD RAYA SS 2017"
  • Dalam entry tersebut, letakkan banner di atas dan link kan ke entry ini
  • Tinggal URL entry korang di ruangan komen entry ini 

Thursday, June 8, 2017

Bila nak jimat duit beli data..

Assalamualaikum,

dulu masa aku duduk asrama, akulah manusia yang paling berjimat cermat sekali sebab nak kumpul duit beli data. Time tu kalau boleh tiap-tiap hari nak upload gambaq dalam instagram. Gambar awan mendung pun nak letak dalam instagram. Instagram kan kena guna data banyak, maka topup RM 10 seminggu adalah keperluan. Padahal pergi tiap minggu mak bagi RM 15 sahaja :') RM 3 untuk sehari.

Dekat asrama aku selalu mengantuk tahap bekerja seperti buruh binaan padahal duduk dalam kelas ja. Kelas aku start pukul 8 pagi sampai 5 petang. Makanan pula DM asrama sediakan. Maka nikmat apa lagi yang kau dustakan? Hekhek. Dekat sekolah aku ada koperasi yang jual beriban jenis coklat (gula-gula, orang utara panggil gula-gula coklat hehe). Jadi, aku selalu perabis sisa duit aku dekat situ. Asyik beli coklat sahaja, lepastu gaduh sakit gigi haih. Selalunya bila weekend ada sesi outing, maka semua orang bergembira lah. Namun bagi golongan yang ada duit cukup2 makan aku ni akan menjadi murung sebab ada duit sikit saja nak belanja. Selalunya aku beli kopi atau nescafe. Refer dekat atas yang aku selalu mengantukkk. Pastu beli sushi 2 ketoi RM 2 :') Dehnya kehidupan ketika itu.

Nak habaq kesedihan aku dekat asrama ialah nescafe tu aku guna separuh untuk hari pertama kemudian lagi separuh untuk hari kedua :') Sanggup guys tawar nescafe takpe asalkan tak mengantuk. Nescafe ciput tu boleh digunakan sebanyak 2 kali :')

Cerita pasal sahur pula. Masa nak dekat puasa, maka berpusu-pusu lah warga aspuri ganti puasa. Samalah dengan aku juga pun. Aku ni jenis kena sahur juga walaupun segelas air. Kalau tak sahur aku boleh jadi patkinson dekat sekolah sepanjang hari. Pernah aku sorang ja puasa ganti dalam dorm, pastu nak sahur takda benda nak makan. Jadi, aku akan ambil biskut kering pastu rendam dengan air panas. Acah makan oat padahal makan biskut yang direndam ja pun. Jadilah biskut rendam :') Sebenarnya boleh ja sebelum tidur tu beli Maggi dekat Mira Edora dorm sebelah sana. Tapi bila fikir pasal duit, jadi hasrat dibatalkan.

Bila fikir balik duit yang aku beli topup dahulu kala boleh ja aku beli stok makanan dalam locker. Maggi, bihun pama, nescafe, oat, biskut boleh ja ada dalam locker. Duit beli data main instagram buat apa T.T

GIVEAWAY ANNIVESARY DAN DUIT RAYA BY CIK ASH

Assalamualaikum,

Klik banner kalau nak join =)

Syarat-syarat untuk menyertainya :-  

1. Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Annivesary Dan Duit Raya" (copy banner dekat atas) 

2. Follow Blog 
Cik AshMia LianaMurni Alysa , Cik Kejupenyet , Busyra Takiyudin ,                      MamaDarwiishLokman Amirul dan Farahglanzdotcom 

3. Like FB Pages 
Projek Blogger Utara  Cik Ash ,Mia LianaCik Pinz , Medina Desire Detox Tea,Busyra TakiyudinMamaDarwiish,  Lokman Amirul dan FarahGlanzDotCom

4. Follow Instagram 
 Cik Ash ,Murni Alysa , FarahGlanzDotComMia Lianadetoxteamedinadesire1

5. Dah siap, sila tinggalkan URL "Giveaway Annivesary Dan Duit Raya   dekat komen di bawah.

Jom join ramai-ramai, InsyaAllah ada rezeki =)

Giveaway Free 1000 Kotak PERLASHINE® Kapsul Mutiara

Assalamualaikum,


Klik banner kalau nak join =)

Jom join, mungkin hampa salah seorang daripada 1000 orang yang terpilih hikhik. Bukan perlashine saja, banyak lagi hadiah yang lain. Pss, Iphone pun ada. Jom join dengan isi form sahaja. Senang ja =)

Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals.


SILA KLIK BANNER DI ATAS JIKA MAHU MENANG DUIT RAYA!

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Selamat menunaikan ibadah puasa. Semoga semua ibadah kita diterima oleh Allah s.w.t. Sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati sekalian dengan secara rasminya melancarkan Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan duit raya dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

RM20 X 11 pemenang
RM10 X 13 pemenang
Selendang Rindu X 2 pemenang
Stokin Tangan dan Stokin Silvy X 2 pemenang
Pre-loved Novel X 2 pemenang
Topup RM5 untuk peserta terpantas dan terakhir!

Kesemuanya 32 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog dan Google+ penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie
* Ceritera Ibu
* Shafyqah Azahar
* Dearies Couple
* Jiakreatifelt
* Lovely Sunshine
* Saghah Cheeky Lady
* Sedetik Seketika
* Lea Azleeya
* Queen Bee
* irrayyan.com
* Kasihku Amani
* Hazrina Halim
* Mia Liana

2. Follow instagram berikut. (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Najiah Shaharain
* Abam Kie
* Mardhiyyah Rosli
* Shafyqah Azahar
* Afdilah Ceritera Ibu
* irrayyandotcom
* mialiana

3. Like Facebook berikut.

* Ina Azzahra
* Ayuni Dibble
* Handsock Murah dan Cantik
* Mialiana.com


4. Buat entri bertajuk Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals

5. Salin dan tampal kod HTML yang disediakan

6. Terbitkan

7. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri SINI sahaja

8. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini. Selamat maju jaya dan selamat menyempurnakan ibadah puasa pada tahun ini!

Jom klik di SINI jika nak join Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals.

Wednesday, June 7, 2017

14 Tip Belajar Dengan Berkesan dari Dr Fadhilah Kamsah

Assalamualaikum,

Image result for book tumblr


Image result for dr fadzilah kamsah
Dr Fadhilah Kamsah

14 Tip Belajar Dengan Berkesan

1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan dan kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
  • Kita ingat 10% apa yang dibaca
  • Kita ingat 20% apa yang didengar
  • Kita ingat 50% apa yang didengar dan dilihat
  • Kita ingat 70% apa yang dicakapkan
  • Kita ingat 90% setelah dipraktikkan
3. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-Quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
4. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulangkaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar). Ulangkaji sekerap mungkin.
5. Manfaatkan kemahiran mengingat:
  • Tampal nota-nota penting di dinding
  • Gunakan kaedah akronim
  • Tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
  • Reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
6. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
7. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya. Tampal maklumat yang rumit di tempat yang biasa dilihat.
8. Cekap mengatur jadual belajar: Mempunyai jadual belajar, Patuh kepada jadual, Buat jadual yang boleh diikuti
9. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh dan malas.
10. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih atau mengantuk.
11. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas Berjaya belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan atau sesuatu yang menghiburkan hati.
12. Buat Persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru. Untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
13. Berbuat baik kepada guru. Sentiasa menghormati dan menyayangi guru.
14. Baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
Credit : InfoPelajar2U

MUST LOVE GIVEAWAY BY AUROMA SCENTS

Assalamualaikum


Klik banner kalau nak join =)

Syarat-syarat :

1) Buat 1 entry tajuk "MUST LOVE GIVEAWAY BY AUROMA SCENTS"
2) Copy banner & backlink ke entry ini
3) Follow Blog dan Google + Celoteh Mamy Si Kekris 
4) Follow Instagram (ig) Auroma_Scents_Hq
5) Follow Instagram (ig) Fa_Zahirah
6) Like/follow Facebook Auroma Scents Hq
7) Tinggalkan link entry korang pada ruang komen dibawah ni & jangan lupa letak kan sekali username IG korang untuk aku followback

Tarikh tamat Giveaway ni ialah 11 june 2017 dan pemenang akan diumumkan pada 12/13 june 2017 insyaAllah

Pemenang akan dipilih secara random & memenuhi syarat-syarat diatas. 

Sunday, June 4, 2017

Persiapan rumah menjelang hari raya + TIPS !

Theme : My Ramadhan House

Assalamualaikum

Bila raya, kaum ibu dan kaum perempuan paling busy sekali sebab kena kemas rumah, tukar langsir, tukar sarung kusyen, tukar karpet dan macam-macam lagi. Jarang ada lelaki nak kemas rumah masa nak raya, kalau ada, aku respect sama hampa. Kenapa kena kemas rumah? Sebab nanti bila orang beraya, pastu rumah bersepah, maka depa akan bersuara "Rumah ni takda anak dara ke?" Lalu semua memandang ke arah anak dara. Terus dicop anak dara pemalas. Ya Allah mudahnya kena cop pemalas di kala musim raya :')

1. How are you decorating your house to be Raya ready?

Selalunya bila nak raya, dekat luar rumah mestilah dipenuhi dengan lampu-lampu lip lap, serta pelita-pelita kehidupan untuk kanak-kanak bermain munge api. Bila malam raya lagilah meriah dengan kemerlapan lampu tersebut. Meriah bukan? Untuk ruang tamu, tiada apa yang berubah. Mungkin cuma susun perabot dengan cermat supaya ruang nampak lebih luas sebab nanti segala sepupu sepapat akan bertandang di rumah. Jadi, ruang yang besar dan luas adalah satu kemestian. Langsir akan ditukar dengan langsir baru kalau bajet tahun itu boek punya. Kalau takda bajet, basuhlah langsir lama dan gantung semula. Kemudian karpet yang berbulus bulus akan dibawa keluar untuk didamparkan dekat ruang tamu supaya nampak lebih lawa. Selalunya bila Raya, mesti ada tetamu yang nak tumpang solat, maka satu bilik yang kemas serta sedap mata memandang haruslah disediakan.

2. Share your house decorating tips for this Raya.

1. Sediakan satu meja untuk meletak kuih raya
Kenapa kena ada satu meja? Sebab ia akan memudahkan tuan rumah dan tetamu untuk melahap kuih raya yang disediakan. Bayangkan kalau balang kuih raya tersebut diletakkan di atas lantai, kemudian ada seorang anak kecil berlari-lari lalu melanggar balang tersebut? Jadi kejadian tersebut harus dielakkan. Penggunaan meja yang khas untuk kuih raya juga boleh menjimatkan ruang meja makan yang seharusnya diletakkan ketupat lemang sila nikmati kawan penat memasak malam ke pagi.

2. Gantung kad raya/ sampul duit raya di dinding yang kosong
Dinding yang kosong jangan dibiar suram ketika di hari raya. Hal ini kerana, kita boleh hiaskan dinding tersebut dengan menggantungkan kad raya/sampul duit raya mengikut kreativiti sendiri. Tapi janganlah gantung sampai melampau-lampau sampai nampak macam bercelaru dinding tu. Apakah hasilnya? Hasilnya bila datang tetamu nanti mesti depa memuji hasil seni kreativiti hampa bila tengok dekorasi hampa menggantung kad-kad raya di dinding. Maka time tu hampa boleh berpura-pura ke dapur dek kerana malu dipuji hahaha.

Image result for kad raya gantung
credit here

3. Pastikan rumah terang benderang!
Perlu ke rumah terang ni? Perlulah supaya nanti bila tetamu datang, tetamu akan terpegun dengan keindahan rumah kita walaupun simple sahaja. Kalau ada bajet lebih belilah stand chandelier lepastu letak dekat sudut rumah. Mesti cantik! Letak lilin pun cantik. Tapi pastikan selamat dari budak-budak yang nakal kerana tindak tanduk mereka tidak dapat dijangka. Pemilihan warna cat juga memainkan peranan. Warna soft dan pastel sangat sesuai semasa hari raya. Janganlah pula kedekut elektrik masa raya. Tak pasal-pasal free sahaja hampa dikutuk selepas balik raya, dek kerana beraya dalam kegelapan :') Sudahlah kedekut elektrik, langsir pula ditutup maka bergelaplah hampa semua. Kalau rumah terang dan cerah, tetamu pun akan selesa nanti dan boleh la depa selfie sebab #lightingbaik 

4. Penggunaan perabot yang bersesuai dengan saiz ruang tamu
Penggunaan perabot yang sesuai sangat penting untuk menjamin keselesaan tetamu masa raya nanti. Kalau rumah hampa besar macam padang golf, maka tidak mengapalah kalau hampa nak letak 10 set sofa sekalipun sebab ruang yang besar kan. Namun, kalau rumah hampa bersaiz agak kecil dan sederhana, maka pemilihan perabot yang sesuai sangatlah penting. Susun perabot seperti sofa, meja makan, coffee table, dan sebagainya dalam keadaan yang teratur. Yang penting, rumah kena nampak luas. Janganlah rumah sempit dengan perabot sahaja guys sebab nanti takkan tetamu nak duduk atas meja guys :')

3. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya? 



Lampu ni sangat sesuai digunakan masa hari raya. Tapi jangan lah pasang lampu ni saja guys. Nanti gelaplah haha ni hanyalah penambahan supaya suasana nampak lebih menarik dan santai. Boleh dapatkannya di sini 


Yang ni orang panggil kerusi malas. Dah moden kerusi malas zaman sekarang, dulu kerusi malas yang besi tu. Hampa boleh gantikan sofa hampa yang besar gedabak tu dengan perfect bean beg ni. Belilah dalam 3 biji pastu letak dekat ruang tamu. Mesti ruang tamu nampak lebih luas dan lapang. Boleh dapatkkanya di sini.


Selain daripada menyusun buku, rak ni juga berfungsi untuk meletakkan set cawan serta pinggan mangkok mak hampa semua. Cawan dah lawa, jadi mengapa di simpan di dalam almari? Bolehlah hias dekat rak ni. Bagi mereka yang ada koleksi hotwheel pun boleh hias dekat rak ni. Taklah nampak kosong sangat dinding rumah. Dapatkannya di sini


Jangan lupa! Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya sale akan diadakan sepanjang 19 May 2017 sehingga 30 June 2017. Hampa semua akan mendapat special diskaun sehingga 90%! Mana lagi nak carik diskaun banyak2 macam ni? Dekat Lazada la. Click banner kalau nak shopping secara sakan menyakan. Haaa time ni la hampa boleh beli barang untuk dekorasikan rumah hampa semua.